Але понад усе це існує одна закономірність — рівень командування та контролю над іншими згодом підвищується. Тим самим висмоктуючи відповідальність із самої команди. Я пам’ятаю, як ще на першому місці роботи у 2001–2003 роках мене призначили Тім Лідом. Це сталося тому, що раніше я брав участь у цьому проєкті та дещо вже знав про предметну область, клієнтів та код.

Помічником при плануванні, контролі та комунікаціях з бізнесом може бути проєктний менеджер. Навички підтверджував щодня у процесі роботи. По-перше, року досвіду явно недостатньо, щоб самому веслувати проєкт, а саме це мені й доводилося робити.

Як навчався на філолога

Менше організаційної роботи, більше — глибоко технічної, але високорівневої, без коду або майже без коду (шлях Technical Architect aka Systems Architect). Аби вирішити конфлікт, зовсім не обов’язково мати адміністративні інструменти. Якщо ви можете навести порядок у колективі шляхом дружньої спокійної бесіди — це безумовний плюс.

Сам я був тімлідом у такій команді лише одного разу. Техлідом була інша людина — один із найкрутіших джавістів з усього DataArt, класичний програміст-інтроверт з анекдотів. Йому б завдання складніше, і щоб ніхто не чіпав.

Також допомагає, коли ви ці цінності записуєте, використовуєте в щоденній роботі та повторюєте час від часу. Що стосується культури, це щось цілком реальне, і саме на вас лежить відповідальність за її формування. Якщо ви хочете стати Development Team Lead, підготували для вас покрокову інструкцію.

Які 3 речі візьмеш з собою на безлюдний острів?

Справжній лідер повинен бути в курсі різних практик керування командою і бути готовим експериментувати задля досягнення кращих результатів. По суті тимлід — це техлід та деякі організаційні задачі, які часто теж спираються на технічні знання. Плюнути на менеджмент і просто писати крутий код, попросивши всіх менше тебе турбувати (шлях технічного експерта або SME). Тепер обговоримо докладніше, що саме має робити тімлід і чому в нього не залишається часу писати код.

Відчуття насправді було як похід до стоматолога. Спочатку страшно, а після процедури видихаєш. Усі ці навички теж застосовував і на роботі. Адже окрім позиції тімліда я ще був архітектором по frontend. Тобто вся технічна частина була на мені.

Але технічні — більш глибокі, а організаційні — досить прості. Останній пункт важливий для зростання не лише до ліда, але й до будь-якого рівня, зокрема СТО. Стати лідом — це була пропозиція зверху; по суті, умова, за якої до команди додавали людей. Будемо раді бачити тебе в нашій команді і досягати досягнень. Прагнеш продавати «екологічний» продукт, який буде цінним для клієнта.

Ефективність команди, оцінка продуктивності і технології управління

Тобі нічого не завадить зробити результат разом із командою. Тому, якщо розцінювати невдалу співбесіду, як можливість переоцінити себе, жоден факап не зможе Вас засмутити. Затемнення могли спостерігати тільки в Антарктиді, Південній Америці та в Тихому та Атлантичному океанах. Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Польща манить все більше українських заробітчан та розповідали, кому готові платити космічні гроші. Ми розберемось в соціальних ролях, які відіграють працівники в командах чи групах і чому вони себе ведуть тим, чи іншим способом.

Що після Тімліда

Введення спеціальної старшої ролі (хоч би як ви її не називали), швидше за все, призведе до обмеження потоку роботи та зростання команди. Саме так працюють вузькі місця у системі. Відповідальність, покладена на одну людину, зрештою призводить до її перевантаження і стресу. А це може призвести до різних дисфункцій. Безпечна та реактивна гра – це лише одна з тих можливостей, на які натрапив особисто я. Інші можуть поводитися по-іншому в умовах стресу під тиском надто великих очікувань від них.

Які плюси?

Якщо людина під тиском починає панікувати — вона дискваліфікується як лідер в очах оточення. Команда та інші керівники хочуть бачити стресостійку людину, у якої все під контролем. Проводить регулярну оцінку роботи членів команди та розробляє стратегії, https://wizardsdev.com/ які сприятимуть її покращенню та інше. Тімлід — це той, хто спрямовує, координує та дає робочі рекомендації команді з метою досягнення певної мети. Ефективний лідер знатиме сильні та слабкі сторони своїх співробітників, їхню мотивацію.

Якнайбільше прислухайтеся до своїх розробників. Намагайтеся ставити на перше місце їх нефункціональні запити, тому що в кінцевому підсумку це дозволить вам прискорити роботу над тим, що потрібно комусь ще. Знову ж таки, на вас буде тиснути керівництво і змушувати фокусуватися насамперед на розробці функціоналу для користувачів. Ви повинні довести, що якщо займетеся нефункціональними вимогами зараз, то в майбутньому зможете створити куди більше призначеного для користувача функціоналу. RenomeLab дав мені дещо більше, ніж досвід, але про це згодом. По перше, прокачав софт скілз – спілкування з іншими.

Що після Тімліда

Та головне, по завершенню проєкту мені запропонували пройти стажування у РЕНОМЕ СМАРТ у службі підтримки. Після успішного завершення залишився працювати. Проводити презентації для клієнтів online і показувати на власному прикладі своїй команді — що таке круті продажі. Тільки гарячі заявки в достатній кількості.

Ось список речей, щодо яких я шкодую, що не знав їх з самого початку. Мої дії можна було сприйняти і як надмірний контроль. Та й люди, яким спочатку все підходило, згодом змінили свою точку зору. Вони здійснювали одні й ті ж помилки знову і знову, і не прогресували. Наші слабкі розробники залишалися слабкими, а сильні не росли. Вважаємо, сумнівів щодо того, хто такий тімлід і які у нього обов’язки — у вас не лишилося.

Припинити працювати руками страшно, але досвід показує, що за потреби повернутися до активної розробки форму можна відновити за кілька місяців. Менеджмент і процеси.Тімлід — не завжди скрам-майстер, але у будь-який момент має бути готовий його підмінити. Крім того, він залучений до всіх процесів життєвого team lead вакансии циклу спринта й скрам-церемонії (хто не згадав п’ять скрам-церемоній — швидко пішли гуглити!). Тому теорію з основних методологій розробки, а наразі це різні похідні Agile, потрібно знати і вміти застосовувати. Я багато писав на Java до 7 версії, тому в моїй картині світу немає ані стримів, ані лямбд.

Також слід розуміти, що адміністративна робота передбачає багато стресових ситуацій. Тому треба розвивати спокійний, філософський погляд на життя. Інакше можна дуже легко зіпсувати здоров’я.

А фіг з ним — НІКОЛИ НЕ КОДЬТЕ у golang. Я отримував цю посаду двічі — й обидва рази подавався саме на вакансію ліда. Першого разу — в іноземну компанію, де пропрацював майже 5 років (до речі, це був мій перший повноцінний досвід ремоуту, ще коли це не було мейнстримом). А вдруге — в українську компанію з іноземним замовником. Наприклад, якщо клієнт затіяв багатоденне обговорення можливого scope change, команду до нього краще не долучати.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

CAPTCHA


0
    0
    Your Cart
    カートは空ですショップに戻る